Een spannende zoektocht naar een moord in 1734
Een spannende zoektocht naar een moord in 1734

Het dagboek van Abelina van den Clooster

Uit het fictieve (maar niet onware) dagboek van moeder Abelina van den Clooster:

Dagboekbladzijde 1 van 7
Later

ergens in 1707:
‘t Kan niet op!

Nou, nou, amper twee jaar nadat mijn man Justus en ik een mooie erfenis van mijn tante Sytze hebben gekregen vallen we alweer in de prijzen. Een paar andere familieleden hebben het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld en zijn we weer een stuk rijker. Maar we gaan het geld goed laten rollen!”

Wat klopt er; wat klopt er niet; wat klopt een beetje?

Justus de Coninck en Abelina van den Clooster erfden diverse keren van familieleden tussen 1700 en 1710 en kregen daardoor financiële armslag.

ergens in 1707:
Geld moet rollen!

Justus en ik zijn het eindelijk eens. We gaan het Huis te Peize eens flink opknappen want dat is wel nodig. Het staat ondertussen al bijna twee eeuwen en er is niet zoveel aan gedaan. Dan kunnen we mooi ook die gevelsteen die we vorig jaar hebben laten maken mooi kwijt.

Wat klopt er; wat klopt er niet; wat klopt een beetje?

Er is in deze jaren een verbouwing geweest die geleidt heeft tot het aanzicht van het Huis te Peize zoals dat afgebeeld is op het schilderij van Collenius.

ergens in 1707:
Familie bedankt!

gevelsteen Zo, het was een hele onderneming maar de verbouwing is eindelijk klaar. Justus en ik hebben het de havezate niet alleen laten opknappen maar ook uitgebreid. Het huis te Peize kan er weer jaren tegen. En de gevelsteen met de familiewapens van Justus en mij heeft een mooi plekkie gekregen.”

Wat klopt er; wat klopt er niet; wat klopt een beetje?

Helemaal correct.

ergens in 1707:
Herman van Kollum

Vorige week waren we op de Nienoord in Leek op bezoek bij Geert-Willem van In- und Knijphuizen en zagen daar toch zulke mooie schilderijen van Herman van Kollum. We hebben nog wat geld over en misschien kunnen we een mooi schilderij laten maken. GW waarschuwde ons nog wel voor de kosten. Hij had ook nog een goede grap: Wat is het verschil tussen Herman van Kollum en Herman Collenius? Heel veel geld! Maar ja, dan heb je wel wat, een echte Collenius.

Wat klopt er; wat klopt er niet; wat klopt een beetje?

Meestal wordt er gewag gemaakt van Georg Wilhelm von Inn- und Knyphausen. Hij was in deze jaren heer van Nienoord. Of hij een Collenius bezat of contact had met de De Conincks is dubieus.

ergens in 1708:
Verrassing

Justus heeft een gesprek met Herman Collenius (toch wel een rare kwast) gehad en is het eens geworden over een schilderij dat hij moet maken van onze kinderen. De oudste drie wel te verstaan. Eerst vond vooral Justina Abelina het een eng idee maar toen zag ook zij in dat dat leuk voor het nageslacht zou zijn. Ze zullen wel een paar keer moeten poseren en het duurt ook wel enkele maanden voor het af is. Ik ben benieuwd.

Wat klopt er; wat klopt er niet; wat klopt een beetje?

Herman Collenius (1650-1723) was een bekend schilder die vaak gevraagd werd voor dit soort werken.

Het drama van Justina Abelina
is een uitgave van Uitgeverij Passage

Deze website is gemaakt door iNFORMule